Historie, zo zijn we gestart…krantenbericht 2008
Header afbeelding

Historie, zo zijn we gestart…krantenbericht 2008

Vertrouwd adres, nieuw gezicht

Dokter Baars, huisarts in Veldhoven

Sinds 31 maart 2008 is aan de Burgemeester van Hoofflaan 112 in Veldhoven, huisartsenpraktijk Baars gevestigd. Door overname van de praktijk maakt Mevrouw Baars deel uit van de beroepsgroep van twintig huisartsen die voor de inwoners van Veldhoven werkzaam zijn.

’Het adres is vertrouwd, het gezicht is nieuw’, aldus Dokter Baars. ‘Voor de meeste mensen is dat wel even wennen. Sommige patiënten maken ook al tientallen jaren gebruik van de diensten van deze praktijk. Ze hadden eerst te maken met Dokter Vellema en daarna met Dokter Steenhuisen en nu dan met een vrouwelijke huisarts.  Heel begrijpelijk’, vervolgt ze, ’maar we zijn blij met de overwegend positieve geluiden over de nieuwe praktijkvoering.’
Mevrouw Baars, geboren en getogen in Eindhoven, voltooide haar artsenopleiding en doctorale studie medische biologie aan de universiteit van Amsterdam. De huisartsenopleiding rondde zij af in Nijmegen.

‘Mijn werkervaring is nogal divers. Doordat ik verschillende opleidingen op medisch gebied heb afgerond ben ik ook breed inzetbaar.’  Mevrouw Baars heeft onder andere als arts in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven en in het VU Medisch Centrum Amsterdam op verschillende specialistische afdelingen gewerkt. In Amsterdam was zij tevens betrokken bij onderzoek naar het ontstaan van leukemie bij kinderen. Als huisarts was ze een aantal jaren in verschillende praktijken werkzaam. Tevens heeft ze als arts werkervaring opgedaan binnen de psychiatrie.
Dokter Baars onderhoudt nauw contact met de verschillende specialisten in de ziekenhuizen en informeert zich voortdurend over de nieuwste ontwikkelingen op medisch gebied.

’Ik heb veel energie en ik kan goed organiseren’, verklaart ze nader. ‘ Dat komt goed van pas, want naast de praktijk heb ik ook een fijn gezin met vier jonge kinderen. Het gaat allemaal erg goed en ik geniet zowel van mijn werk als van m’n gezin.’

Terug naar Brabant
’Doordat ik op verschillende gebieden ervaring opdeed, ontdekte ik al snel dat ik niet de persoon ben voor één specialisme. Ik voel me vooral een allround arts met een grote belangstelling voor de mens achter de klacht’, legt Dokter Baars uit.

‘De samenhang tussen lichamelijk en geestelijk welbevinden is vaak bepalend voor de mate waarin iemand zich gezond voelt. Ik ben als arts graag betrokken bij dat proces.’ Nadat Mevrouw Baars de keuze had gemaakt voor een loopbaan als huisarts, leek een terugkeer naar Brabant voor de hand te liggen.

‘Jazeker’, lacht ze: ‘de huisarts zoals wij die kennen is een uniek fenomeen. Nergens ter wereld wordt de basale medische zorg zo persoonlijk ingericht als in Nederland. In Brabant bestaat ook veel meer nog dan in de Randstad ‘de gezinsdokter’. Hier hebben huisartsen soms drie tot vier generaties familie in hun praktijk. Het spreekt mij enorm aan om in die Brabantse sfeer kennis te maken met mijn patiënten en hen te mogen volgen en ondersteunen.’

Toen de mogelijkheid zich voordeed om de praktijk over te nemen aarzelde ze dan ook geen moment. ‘We hebben ongelofelijk hard gewerkt aan een zorvuldige overdracht,’ legt Dokter Baars uit ‘Alle medische gegevens van de patiënten zijn persoonlijk aan mij overgedragen en met het hele team hebben we de praktijkvoering uitgebreid doorgenomen.’

Vertrouwd
Die praktijkvoering zal voor de meeste patiënten weinig veranderingen met zich mee brengen. De spreekuren en openingstijden blijven gehandhaafd en ook het bestellen van (herhalings)recepten blijft mogelijk.
Dokter Baars neemt deel aan de bereikbaarheidsdiensten van de dokterspost en eens per maand voert zij collegiaal overleg met de overige huisartsen.
‘En niet te vergeten, het hele team zoals dat hier werkzaam was, blijft zich inzetten voor de dagelijkse zorg aan onze patiënten. De assistentes, de praktijkverpleegkundige en de diabetesverpleegkundige vervullen een centrale rol in de praktijk.’
De huisartsenpraktijk neemt nieuwe patiënten aan.